Naar inhoud
Header gebouw Horst

Bouw nieuwe locatie van Dichterbij in Horst van start

Er wordt gestart met de bouw van een nieuwe locatie in Horst. Op het voormalige Mikado-terrein worden nieuwe woningen voor 102 cliënten van Dichterbij gebouwd. Een nieuwe locatie waar bewoners een betekenisvol leven leiden en zichzelf kunnen en mogen zijn. Het leven op de nieuwe locatie wordt ingericht op basis van de behoeften en wensen van de mensen die er komen te wonen.

Bouwborden

De bewoners, familieleden, medewerkers en omwonenden kunnen de bouw ook op de voet blijven volgen. Bij de bouwplaats is een uitkijkpunt gebouwd. Ook staan er bouwborden. Daarop staat in eenvoudige taal in welke fase de bouw zich bevindt. De bouwborden zijn woensdag 4 oktober tijdens een feestelijk moment met de nieuwe bewoners onthuld.

2325

Horst

In Horst woont een grote groep mensen met een verstandelijke beperking al jaren met veel plezier. Dit doen ze met ondersteuning van Dichterbij.

2343

Behoeften en wensen centraal

De toekomstige bewoners hebben de afgelopen jaren uitgebreid meegedacht over de nieuwe locatie. Hun behoeften, wensen en talenten stonden centraal in het ontwerpproces. Het resultaat daarvan is straks terug te zien op de nieuwe locatie.

Zo krijgt iedereen een eigen woning waarin hij of zij zich kan terugtrekken of bezoek kan ontvangen. De woningen zijn generiek van ontwerp, maar flexibel in de indeling. Dat maakt de appartementen levensloopbestendig. De gangen zijn breed en dienen als verlengde van de woonkamers. Er komt een professionele gezamenlijke keuken die inspeelt op de specifieke wensen van bewoners over wanneer, waar, wat en met wie te eten. Ook neemt Dichterbij in Horst afscheid van de traditionele vorm van dagbesteding en biedt het alle dagen van de week activiteiten aan gericht op de specifieke wensen en talenten van de bewoners.

Toekomstbestendig

Door de zorg te bundelen op één plek, kan Dichterbij de complexer wordende zorgvraag en het verwachte personeelstekort ook in de toekomst goed beantwoorden.

Duurzame gebouwen in een groene omgeving
Dichterbij gaat twee duurzame gebouwen neerzetten op het voormalige Mikado-terrein. In het eerste gebouw komen 24 appartementen, diverse ruimtes voor activiteiten en een restaurant. In het tweede gebouw komen 78 appartementen.

Podcast

Over nieuwe manier van zorg verlenen
Luister hier

Tussen en rondom de gebouwen komt veel groen. Het terrein wordt ingericht als een park waar bewoners van de nieuwe locatie anderen kunnen ontmoeten. Directeur Marcia Adams: “Ik zou iedereen nu al willen uitnodigen om straks langs te komen voor een kopje koffie in het restaurant, geserveerd door onze cliënten. Om deel te nemen aan een yogales of filmavond, een wandeling of kookworkshop. Er is zoveel dat we samen kunnen doen.”

Ontwerp en uitvoering

Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau Studio Komma. Bouwbedrijf Smeets Bouw – onderdeel van de VB Groep - is de aannemer. Zij gaan bouwen volgens het Passiefhuis principe, het beste uitgangspunt om energieneutraal te bouwen.

Studio Komma Herontwikkeling Mikado Horst 1 overzicht axonometrie

De gebouwen worden zo duurzaam, toekomstgericht en waardevast. Het gebouw wordt in hoge mate geïsoleerd zodat er slechts zeer beperkt hoeft te worden verwarmd en/of gekoeld. Uniek, want het is het eerste zorggebouw in Nederland waarop dit concept op deze schaal is toegepast.