Naar inhoud
Header Bericht

“Mooi als VG-hackathon zinvolle oplossingen oplevert”

“Doordat cliënten ouder worden, is vallen een groeiend probleem. Het zou gaaf zijn als TeamDichterbij daar tijdens de hackathon een oplossing voor bedenkt. De hele sector heeft daar baat bij.” Aldus Cecile Stallenberg van de raad van bestuur.

“Doordat cliënten ouder worden, is vallen een groeiend probleem. Het zou gaaf zijn als TeamDichterbij daar tijdens de hackathon een oplossing voor bedenkt. De hele sector heeft daar baat bij.” Aldus Cecile Stallenberg van de raad van bestuur. TeamDichterbij buigt zich vanaf 9 april een week lang over een oplossing om vallen van cliënten te voorspellen en voorkomen.

Cecile Stallenberg

TeamDichterbij

Op www.dichterbij.nl/hackathon kun je het team gedurende de week op de voet volgen.
“Het is een gemengd team met mensen van binnen en buiten Dichterbij”, zegt Cecile. “Er zitten zorginhoudelijke specialisten en bewegingstherapeuten in, maar ook mensen met kennis van productontwikkeling, ICT en businessdevelopment. Een krachtig team, ik heb er vertrouwen in dat ze met een goede oplossing komen.”

Waarom doet Dichterbij mee aan de VG-hackathon?

“Met de hackathon laten we als sector zien dat we op een vernieuwende manier met innovatieve oplossingen kunnen komen die spelen bij mensen met een verstandelijke beperking. Dichterbij doet daar graag aan mee. Het past bij ons. Het is onze ambitie dat innovaties een vanzelfsprekend onderdeel vormen van onze dienstverlening. Innovaties verbeteren de kwaliteit van leven van cliënten, in de dagelijkse praktijk zie je daarvan al tal van voorbeelden.”

Waarom kiest Dichterbij voor het vraagstuk over vallen?

“Allereerst: we waren blij verrast door de vele goede vraagstukken die collega’s inzonden. We hebben voor vallen gekozen, omdat het aantal valincidenten toeneemt. Niet alleen bij Dichterbij. In NRC stond deze week nog een artikel dat in 2016 zes keer zoveel 80-plussers overleden na een val als in 2000. Deels komt dat doordat mensen steeds ouder worden. Maar er zijn meer oorzaken. Belangrijk voor de hackathon is ook dat er nog geen oplossing is om vallen te voorspellen en voorkomen.”

2321 Milsbeek 19

Waar hoop je dat TeamDichterbij mee komt?

“Het zou fantastisch zijn als het team een instrument bedenkt dat vallen voorspelt en dus kan voorkomen. Cliënten zullen zich zekerder voelen. Want een valincident kan voor minder bewegingsvrijheid en afhankelijkheid zorgen, maar ook voor meer angst. Daarnaast verwacht ik dat we leren van de externe partners in TeamDichterbij. Een blik van buiten kan verfrissend werken.”

Vrijdag 13 april zit je met een spandoek ‘Hup Dichterbij’ in de zaal bij de landelijke presentatie?

“Ik ben er zeker bij om het team aan te moedigen. Ik ben natuurlijk zeer benieuwd naar de pitch en zal het team ook gedurende de week volgen. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar de vraagstukken en oplossingen van de andere 33 deelnemers. We leren allemaal van elkaar, uiteindelijk profiteren mensen met een verstandelijke beperking in heel Nederland daarvan. En dat is het doel.”

Chat met ons