Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Symposium - Ottersum

Music & Memory: Ageeth luistert, geniet, zingt

The Cats, Frans Bauer, André Hazes, Duitse schlagers. Ageeth kan er niet genoeg van krijgen. Dagelijks luistert ze ernaar. Koptelefoon op, genieten, zingen. Ageeth doet mee aan de proef met Music & Memory. Een tussenstand.


Het is bekend dat dementerende ouderen opleven als ze muziek uit hun jeugd horen. Maar hoe dit is bij mensen met een verstandelijke beperking? 34 cliënten en medewerkers van Dichterbij doen daarmee ervaring op via Music & Memory. “Begeleiders hebben samen met de cliënt en/of familie persoonlijke afspeellijsten gemaakt”, vertelt muziektherapeut Bert Verbeeten. “Dat was soms een zoektocht, maar bij iedereen is het gelukt.” De bedoeling is dat cliënten 3 keer per week naar de muziek luisteren. Bert: “Liefst met een koptelefoon op. Dan ben je direct verbonden met de muziek en is de muziekbeleving intens.”

Mega-enthousiast

Een tussenevaluatie laat wisselende ervaringen zien. Niet alle cliënten vinden de koptelefoon fijn. Zij luisteren via een radio. De ene vindt de muziek rustgevend, de ander toont tekenen van herkenning, een derde wordt emotioneel. Soms zijn de effecten onduidelijk. Hoe anders is dat bij Ageeth. Begeleider Esther ten Haaf noemt haar mega-enthousiast. “Ageeth is midden vijftig en heeft dementie in een vroeg stadium. Ze is vrolijk, sociaal en ziet en onthoudt graag alles. Dat is nu een valkuil voor haar; ze overvraagt zichzelf, omdat ze niet meer alles kan onthouden.”

Rust

15 liedjes staan er op haar mp3-speler. The Cats, Frans Bauer, Duitse schlagers. “Ze heeft de lijst samen met haar broer samengesteld”, zegt Esther. Ageeth vindt de koptelefoon interessant, ze heeft ‘m graag op. “Omdat Ageeth normaal alles in zich opneemt, geeft dit rust. Na de proefperiode breiden we het aantal liedjes uit, Ageeth heeft al een nieuw lijstje klaarliggen.” Los van de eindresultaten van de pilot, gaan Esther en Ageeth door met Music & Memory. “Ze geniet er zó van”, zegt Esther. “We overwegen om het bij meer cliënten te proberen.”

Chat met ons