Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Symposium - Ottersum

Ondernemingsraden Dichterbij en Daelzicht op de bres voor goede zorg

De gehandicaptensector kampt met personeelstekort, een hoog ziekteverzuim en hoge werkdruk. Daardoor staat de zorg onder druk. De ondernemingsraden van Daelzicht en Dichterbij trekken aan de bel. In een manifest en petitie roepen zij alle partijen op tot een snelle en actieve samenwerking om de problemen op te lossen. De petitie kun je nu tekenen.

De 170.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg moeten dagelijks alle zeilen bijzetten om hun cliënten de zorg te geven die ze nodig hebben en verdienen. Dat zeggen Bert Impelmans en Henk Haenraets, voorzitters van de ondernemingsraden van respectievelijk Daelzicht en Dichterbij. ‘Wij willen gezien worden!’ schrijven ze in een manifest dat ze naar alle organisaties in de gehandicaptenzorg gestuurd hebben. Inclusief een petitie met de vraag aan ondernemingsraden, cliëntenraden en raden van bestuur om die te ondertekenen.

Niet populair

“De problemen zijn groot en nemen toe”, zegt Bert. “We hebben al personeelstekorten en de komende jaren gaan veel collega’s met pensioen. De instroom in de sector is veel te gering om dat op te kunnen vangen.” Dat komt door de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook doordat steeds minder mensen voor de gehandicaptensector kiezen, vult Henk aan. “We leggen het af tegen anderen sectoren op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden. Mede daardoor is de sector niet populair. En dat is ontzettend zonde, want het is uitdagend en dankbaar werk.”

Samenwerking nodig

De ondernemingsraden roepen betrokken partijen op om de handen ineen te slaan. Samenwerking is nodig om een aantrekkelijke sector te zijn om in te werken en om voldoende en goed personeel te werven. Bert: “Ook op vlakken als opleiden, imago, de afstemming van capaciteit, competenties en arbeidsmarktbeleid moeten we samenwerken. Zorgaanbieders vissen in dezelfde personeelsvijver en concurreren onderling. Dat is absoluut onwenselijk.”

Teken de petitie!

Je kunt het manifest lezen op www.wijwillengezienworden.nl. Daar kun je ook de petitie ondertekenen en delen via sociale media. Henk: “Doe het. Hoe meer mensen ondertekenen, hoe krachtiger het signaal en hoe sterker we straks bij de minister staan. Begin september gaan we de petitie en handtekeningen aanbieden in Den Haag. Ons doel is om samen in gesprek te gaan en samen te komen tot oplossingen.”

Chat met ons