Naar inhoud

Praten over seks: ongemakkelijk voor ouders [column]

Op maandagochtend breng ik Saar en haar collega’s naar hun zinvolle dag. In het ouderinitiatief Sam&Zo hebben we aangegeven vier uur per week een bijdrage te leveren. Ik zit nog in de restjes van mijn ochtendhumeur. Langer nadenken over het moment waarop ik een bijdrage lever, had zeker geloond.

De bende voor mij heeft nergens last van. Het weekend wordt luidkeels doorgenomen. We lopen langs het terrein waar snel gestart wordt met de bouw van hun nieuwe appartementen. Dat triggert vragen.
“Mamma van Saar? Wij willen graag met z’n allen op vakantie als we op ons zelf gaan wonen. Dan gaan we dansen en seksen. Hoe moet dat?”

Dichterbij 17 05 22 96

Op zich geen gekke vraag, zeker niet omdat er verschillende broertjes en zusjes examen hebben gedaan en van festival naar vakantie gaan. Waarschijnlijk met hetzelfde doel, wel met andere vragen. Die liggen meer in de richting van een sponsorbijdrage.

“Waar willen jullie op vakantie?” Altijd beginnen met een makkelijke vraag. “Ergens waar we kunnen dansen en seksen”, luidt het antwoord. “Wat bedoelen jullie precies met seksen?”, vraag ik. “Waar films over gaan”. Saar moppert: “ik vind dat stomme films.”

Hoe kan het nu toch dat na alle goedbedoelde voorlichting de hele groep geen idee heeft wat seks voor hen betekent? Goed onderwerp voor hun portfolio waarin staat aan welke thema’s er gewerkt moet worden, voordat je uit huis gaat.

Onze beide dochters zijn begonnen aan hun eerste serieuze verliefdheid. Jongste dochter is door social media, films en gesprekken met vriendinnen waarschijnlijk het beste voorbereid. Ik doe nog halfslachtig een poging om te praten over instemming en grenzen. “Relax mam, ik weet echt genoeg.”

Saar kan zich niet goed een voorstelling maken de eerste logeerpartij met haar vriend. Ze kijken samen een film en houden elkaars hand vast. “Eh, mamma, wij gaan op aparte kamers slapen”. “Ja”, zegt het vriendje, “want dit is niet normaal spannend voor ons”. Zo is het aangeven van je grenzen gelukkig toch niet zo ingewikkeld.