Onder leiding van professor Petri Embregts van de AWVB wordt 4 jaar onderzoek gedaan, onder andere op de nieuwe locatie van Dichterbij die medio 2025 open gaat, ‘De Boei’ in Ottersum. Allereest worden de netwerken van mensen met LVB+ in beeld gebracht. Daarna wordt onderzocht wat samenwerking tussen dit netwerk en zorgverleners helpt of hindert. En tenslotte wordt samen met Dichterbij een methode ontwikkeld en getest om de samenwerking en het vertrouwen tussen mensen met LVB+, hun netwerk en zorgverleners te verbeteren.
Voor een betekenisvol leven is het belangrijk dat mensen met LVB+, de mensen om hen heen (zoals familie, vrienden, vrijwilligers en maatjes) en zorgverleners goed samenwerken. Een sterk netwerk zorgt ervoor dat iemand zich lichamelijk en geestelijk goed voelt en verbonden met de omgeving. Een goede samenwerking tussen al deze partijen is daarnaast belangrijk om de zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden.
Professor Petri Embregts van de AWVB en Monique Caubo, bestuurder van Dichterbij, zijn blij met de subsidie. "Het helpt ons om te begrijpen hoe deze samenwerking beter kan, niet alleen in de gehandicaptenzorg, maar ook in andere zorg zoals de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg."