Naar inhoud

Succesvolle eerste thema-avond voor verwanten van de Dichterbij Academie

De Dichterbij Academie heeft voor het eerst samen met Familievereniging Dicht-bij een thema-avond gehouden. Dat was een succes. Zo’n 80 aanwezigen deelden hun ervaringen rondom het thema levend verlies. Tijdens de bijeenkomst was er ruimte om stil te staan wat het krijgen van een kind of broer of zus met een verstandelijke beperking met verwanten doet.

Twee zorgprofessionals van Dichterbij leidden de avond: geestelijk verzorger Erick Mickers en consulent ethiek Jannemeis van Berkel. Zij hebben beiden een kind met een verstandelijke beperking. Dat zorgde voor veel herkenning bij de mensen in de zaal. “Tijdens de bruiloft van onze middelste dochter, was onze oudste dochter – met een verstandelijke beperking – erbij. Ik werd door emoties overspoeld. Blij dat ze erbij was en geaccepteerd werd om wie ze is. Verdriet omdat zij zelf nooit zal trouwen”, vertelde Erick.

Erick en Jannemeis

Aandacht voor emoties van verwanten

Behalve familieleden, waren er ook een aantal begeleiders aanwezig. “Heel goed dat dit onderwerp hier besproken wordt. Om eerlijk te zijn, hebben we daar soms te weinig aandacht voor. We zijn druk bezig met het zorgen voor cliënten en zien soms – onbewust – de emoties van ouders over het hoofd. Ik neem dat zeker mee naar de groep waar ik werk”, vertelt een dienstverleningscoördinator. Erick heeft nog een tip voor begeleiders: “Vraag eens hoe het met iemand gaat. Vanuit oprechte interesse. Laat iemand zijn of haar verhaal vertellen. Ook als het even niet goed gaat. Je hoeft daar niets mee. Alleen luisteren is vaak al genoeg.”

Samenwerking familievereniging

De Dichterbij Academie houdt regelmatig bijeenkomsten voor medewerkers, maar wil in de toekomst nog vaker thema-avonden voor verwanten organiseren samen met de Familievereniging Dicht-bij. Ook de Familievereniging ziet daar meerwaarde in. “Voor verwanten kan het heel waardevol zijn om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Je vindt vaak snel veel herkenning in elkaars verhaal. Je begrijpt elkaar vaak snel”, zegt vice voorzitter Truce van den Berg.