Naar inhoud
Header podcast autisme 1

Zo geef je cliënten met een verstandelijke beperking en autisme duidelijkheid [podcast]

Cliënten met autisme én een verstandelijke beperking begeleiden kan een grote uitdaging zijn. Karin van Zon (casemanager bij Dichterbij) en Bertie Gijsbers (begeleidster bij Dichterbij) zijn erin gespecialiseerd. Ze praten erover in een aflevering van de podcastserie Mooie Mensen van Dichterbij.

Zowel Karin als Bertie hebben talloze voorbeelden van wanneer het even misging. “Bijvoorbeeld toen er ineens groenten in de kip tandoori zat”, vertelt Karin. “Dan kan een cliënt helemaal door het lint gaan, maar door op zo’n moment de juiste begeleiding te bieden kun je escalatie ook voorkomen.” Hoe je dat doet, illustreren Karin en Bertie in de podcast.

Bertie en Karin autisme

Zelfstandiger door doelenboek

Ook hoor je cliënt Julio en zijn begeleidster Eveline. Door Julio structuur in zijn leven te geven door middel van een doelenboek, is hij een stuk zelfstandig geworden. Zo heeft hij al meer dan 7 jaar geen woede-uitbarsting meer gehad én kan hij zelf naar zijn werk en zijn eigen pinpas beheren. Samen vertellen Julio en Eveline hoe ze dat bereikt hebben.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.