Naar inhoud
De Ziep - Ottersum (1)

Bezoekers onder de indruk van De Ziep

De open dag van De Ziep in Ottersum in het kader van het eenjarig bestaan is goed bezocht. Honderden nieuwsgierigen zagen zaterdag 24 juni hoe Dichterbij de kwaliteit van leven van mensen met ernstige meervoudige beperkingen en gedragsproblemen (EVB+) verbetert. “We lopen nu gewoon samen door de wijk.”

“Kijk, daar heb je Eppo”, zegt Marieke, dienstverleningscoördinator bij De Ziep. “Bij een andere zorgorganisatie heeft hij lang alleen en binnen gezeten. Hier loopt hij nu vrij rond. Schitterend, toch? Dat is het resultaat van op een andere manier naar mensen kijken.” Want dat is wat Dichterbij op De Ziep doet. Hier wonen ruim 40 EVB+ cliënten. Bij de ontwikkeling van het concept en de woningen is goed geluisterd naar wat de cliënt wil en nodig heeft. Iedere bewoner heeft daardoor een op maat gemaakte woning. Zo heeft Gilbert een echte auto in zijn tuin staan. Omdat hij gek is op auto’s. Hij gaat erin zitten, zet de ruitenwissers aan, doet net of hij zelf rijdt en geniet.

Thuis

Een jaar lang wonen Gilbert, Eppo en de andere bewoners op De Ziep. En het gaat goed. De cliënten voelen zich thuis, het aantal incidenten is flink afgenomen, net zoals de vrijheidsbeperkingen. In de woningen zijn veiligheidsmaatregelen ingebouwd, materialen gebruikt die tegen een stootje kunnen en is goed nagedacht over loop- en zichtlijnen om ook medewerkers zoveel mogelijk te ondersteunen bij hun werk. Ook is veel domotica verwerkt. De cliënten kunnen hier vrij wonen in een beschermde omgeving. Ze kunnen zichzelf zijn, in en buiten hun woning, zo is te zien.

Zinvol

Ook op het gebied van dagbesteding is veel veranderd, zo horen we op de open dag. Waar cliënten vroeger vooral aan bezigheidstherapie deden, zoeken begeleiders nu de samenwerking op met de omgeving om zinvol werk te doen. Begeleider Jochem: “We halen bijvoorbeeld oud papier en glas op in de wijk, brengen krantjes rond, maken paardenstallen schoon van de manege hier in de buurt en werken in de koeienstal van een boer. Ook bij de tennisvereniging zijn we actief.” Het is werk zonder de hoge druk van het moeten en De Ziep verdient er ook nog wat geld mee. “Dat geld sparen we om leuke dingen met cliënten te doen.”

Samenleving

En zo is er meer: begeleider Sijmen laat de voetbalshirts van zijn team tegen een vergoeding wassen en vouwen door bewoners van De Ziep en zijn collega Michel laat cliënten fraaie verpakkingen maken voor bier van brouwerij d’Ooijevaer. “De bieren in cadeauverpakkingen bezorgen we soms ook bij mensen thuis. Dat vinden de cliënten schitterend.” En zo proberen de begeleiders steeds meer de samenleving op te zoeken. Mits het past en de druk niet hoog is.

Positieve reacties

De bezoekers horen de verhalen van bewoners en medewerkers geïnteresseerd aan. De reacties zijn positief over De Ziep. “Het is mooi ruim opgezet allemaal”, “goed dat deze mensen hier een goede kwaliteit van leven hebben” en “ik wandel hier heel vaak, leuk om ook eens een kijkje binnen te kunnen nemen.” Een geslaagd initiatief dus, deze open dag. Een bijzondere dag op een bijzondere locatie waar bijzondere mensen helemaal tot hun recht komen.