Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Krant

Zorgdirecteur Marcia Adams schrijft column in de krant

Zorgdirecteur Marcia Adams is gevraagd om een column te schrijven in het lokale blad Hallo Horst aan de Maas. De tweede editie neemt je mee in een nieuw experiment.

Nog meer luxe problemen

Tijdens de laatste beeldbelvergadering van vandaag, zie ik uit mijn ooghoek een geel briefje onder de deur doorkomen. Met een korte, doch duidelijke boodschap: Honger. Vervolgens wordt de WhatsApp terreur opgestart. “Mammmm”, “Mammie”, “Mama!”. Met als finale een telefoontje uit de woonkamer naar mijn mobiele telefoon.

Nu denkt u waarschijnlijk dat mijn opvoedkwaliteiten ernstig tekortschieten. In algemene zin klopt dit. Maar in dit specifieke geval ben ik ook nog eens de oorzaak van het probleem. Het is namelijk mijn beurt om te koken.

We hebben de kookbeurten in ons gezin verdeeld om de eeuwige discussies over wat we eten te beëindigen. Mijn man houdt van rood vlees. Bij voorkeur in een hoeveelheid dat dit het enige maaltijdcomponent is. De twee pubers eten het liefste grote hoeveelheden pasta. En mama eet graag vegan.

Stelt u zich dit dilemma nu eens voor in een huis waar acht mensen wonen. Terwijl u kookt uw aandacht gevraagd door acht mensen die hulp nodig hebben. Onze zorghelden gaan deze uitdaging elke dag aan.

Dit inzicht vraagt om een gesprek. Samen met medewerkers en bewoners zijn we op zoek gegaan naar alle dromen en wensen rondom eten en drinken. Deze dromen bleken nét even anders dan mijn tafereel thuis. Er zijn drie overeenkomsten: bewoners eten graag, zijn het liefste bezig met hun talent en genieten van samen zijn met anderen.

Om deze dromen te verwezenlijken gaan we samen een eetexperiment aan. De eerste bewoners zijn hiermee al gestart. Als gloednieuwe servicemedewerkers staan ze in de keuken. Koks Leon en Ben helpen ze een handje mee. Samen koken ze in de woningen en in ons nieuwe (tijdelijke) restaurant. Ook bezorgen ze maaltijdboxen en zorgen zelf voor de boodschappen.

Bewoners kiezen zelf óf en hoe ze willen meewerken. Wat je eet, waar, wanneer en met wie is ieders eigen keuze. Dat is ons doel.

Ik ga maar snel naar de keuken, voordat het huis wordt afgebroken. Het zal wel weer pasta met rood vlees worden.

Smakelijk eten!

Bron: Hallo Horst aan de Maas

Chat met ons