Naar inhoud
20180727 Ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundigen

Meer en meer helpen ervaringsdeskundigen om de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren. Zowel binnen als buiten Dichterbij.

Krijg je ondersteuning en wil je eens praten met iemand die hetzelfde meegemaakt heeft? Of wil je als begeleider, beleidsmaker of docent weten wat een ervaringsdeskundige ervan vindt? Doordat ervaringsdeskundigen hun ervaringen delen, kom jij verder.

Samenwerken met ervaringsdeskundigen

Je kunt ervaringsdeskundigen voor tal van activiteiten inzetten:

  • Ze kunnen mensen met een verstandelijke beperking individueel helpen.
  • Als co-docent bij cursussen/workshops voor (nieuwe) medewerkers
  • Als gastdocent bij opleidingen.
  • Als klankbord voor medewerkers die beleid ontwikkelen.
  • Als klankbord voor gemeentes en andere instanties.
  • Meedenken en meepraten in bijvoorbeeld werkgroepen en cliëntenraden.

Experts in ervaring

Bij Dichterbij en STEVIG zijn op dit moment negen ervaringsdeskundigen actief. Onze ervaringsdeskundigen hebben geleerd welke ervaringen belangrijk voor hen waren en hoe zij die kunnen inzetten en delen om anderen te helpen. Ook leerden ze hoe ze hun verhaal goed kunnen overdragen.

De ervaringsdeskundigen zijn echte experts in het gebruiken en delen van hun eigen ervaringen. In de praktijk, bij Dichterbij en STEVIG, bewijzen ze keer op keer opnieuw hun meerwaarde.

Opleiding tot ervaringsdeskundige

Dichterbij heeft samen met andere zorgorganisaties en Fontys Hogescholen een opleiding tot ervaringsdeskundigen ontwikkeld. Het Consortium Ervaringsdeskundigheid stimuleert mensen met een verstandelijke beperking om zichzelf te ontwikkelen. In een opleiding tot ervaringsdeskundige leren ze hoe ze hun talenten, kennis en ervaringen kunnen gebruiken om anderen te helpen.

In het Consortium Ervaringsdeskundigheid werken ervaringsdeskundigen, coördinatoren, coaches en bestuurders uit 13 (zorg)organisaties samen.

Maak kennis met Anneke en Marleen

Anneke en Marleen zijn twee van de ervaringsdeskundigen. Zij volgden in 2013 op Fontys Hogeschool Sociale Studies de opleiding tot ervaringsdeskundige voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze hebben ook specialisaties. Anneke is bijvoorbeeld voor de lichamelijke verzorging afhankelijk van anderen. Ze kan heel goed uitleggen hoe ze dat beleeft, op een invoelende manier. Ze geeft begeleiders inzicht en handvatten, zonder ze in verlegenheid te brengen.

Marleen weet alles over drugsverslaving, het hebben van verkeerde vrienden en afkicken. Zij heeft een compleet nieuw leven opgebouwd en ervaring met begeleid wonen. Zou je graag eens samenwerken met Anneke, Marleen of een van de andere ervaringsdeskundigen? Neem dan contact op met Marion Blom.

Onderzoek sociale rechtvaardigheid
Samen kunst maken om goede gesprekken op gang te brengen met als doel een sociaal rechtvaardige samenleving voor mensen met een verstandelijke beperking. Onderzoekers, studenten van de HAN en beeldend therapeuten gaan samen de uitdaging aan. Ook ervaringsdeskundige Timo werkt er aan mee.
Lees het artikel
Gina: "ik wil graag anderen helpen"
Gina is ervaringsdeskundige bij Dichterbij. Ze vertelt waarom ze dit werk zo graag doet.
Lees meer