Naar inhoud
20180727 Ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundige Marleen

Ik vind het fijn dat ik anderen kan helpen

Marleen
Ervaringsdeskundige bij STEVIG

Haar buurvrouw zette haar in 2013 op het spoor van de opleiding tot ervaringsdeskundige. Nu heeft Marleen in die functie een contract voor 24 uur bij STEVIG. Ze is blij dat ze anderen kan helpen. “Als ik vroeger zo’n maatje had gehad, was het misschien anders gelopen.”

Marleen geniet van haar leven. Iedere dag. Ze is 32 jaar, woont mooi en heeft fijn werk. Ze leidt een stabiel leven. Hoe anders was dat tijdens haar pubertijd. “Ik had een hekel aan school, kreeg verkeerde vrienden en maakte kennis met drugs. Steeds vaker had ik drugs nodig om me goed te voelen. Op mijn 18e was ik verslaafd. Dat ben ik tot mijn 24e geweest.”

Marleen 2

Goed idee

Om weer sterk in het leven te staan, ging ze bij STEVIG in behandeling. “Ik had al eerder trajecten doorlopen, maar zonder succes. Ik had meer ondersteuning nodig, bij STEVIG kreeg ik die. Voor mij ontstond een kans om een nieuw leven op te bouwen.” Haar toenmalige buurvrouw volgde de pilotopleiding tot ervaringsdeskundige. “Ze vertelde me erover, ik raakte geïnteresseerd. Het leek me wel iets om anderen te helpen met mijn eigen ervaringen. Ik legde het voor bij STEVIG, ook zij vonden het een goed idee.”

Divers werk

In 2013 volgde ze de opleiding, daarna ging ze bij STEVIG aan de slag. Daar heeft ze nu een contract als ervaringsdeskundige. Het werk is heel divers, vertelt ze. “Ik denk in teams mee over de aanpak bij individuele cliënten, geef als co-docent de training Sterker dan de kick en geef presentaties op scholen en in teams van Dichterbij. Daarbij staan mijn eigen ervaringen centraal. Ook geef ik hun tips over wat ze beter wel en niet kunnen doen in het contact met cliënten. Zoals: zorg dat je er altijd voor iemand bent, bemoeder niet en ga niet boven de cliënt staan, maar zie hem als je gelijke.”

Dromen

Een belangrijke taak van Marleen is ook maatje zijn voor een aantal cliënten van STEVIG. Ook daarbij gebruikt ze haar eigen ervaringen. “Ik heb wel het idee dat cliënten van mij eerder iets aannemen, omdat ik hetzelfde heb meegemaakt”, zegt ze. “Maar we doen ook gewoon leuke dingen en praten over koetjes en kalfjes.” Marleen geniet van haar werk. “Ik vind het fijn om anderen te helpen, voel me gewaardeerd, leer elke dag en heb vastigheid.” Dromen heeft ze ook. “Ik zou best graag een gezinnetje willen in de toekomst. En ik wil meer werken. Dat kan als ervaringsdeskundige, maar begeleider lijkt me ook wel wat. Dan moet ik wel een opleiding volgen. Of ik dat wil, weet ik niet.”