Naar inhoud
1015 - Grave - header

Wlz - Wat betaal jij, wat betaalt Dichterbij?

Je woont in een huis van Dichterbij. Veel zaken betalen we voor jou vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Maar er zijn ook dingen die je zelf betaalt. Verzekeringen, kleding, uitstapjes en vakanties bijvoorbeeld. In het linkermenu vind je een overzicht van wat Dichterbij betaalt en wat je zelf betaalt. Sommige diensten die de Wlz niet vergoedt, kunnen wij tegen een vast bedrag leveren. Zoals het gebruik van tv en internet en het wassen van kleren. De prijzen hiervoor vind je bij ‘tarieven’.

Hoe betaal je?
Sommige zaken regel je zelf en betaal je ook direct zelf, via een overboeking, contant of met de pinpas. Voor andere dingen ontvang je van Dichterbij een rekening, bijvoorbeeld voor extra begeleiding bij een uitstapje en het wassen van kleding. Dat geld kun je overmaken. Bij kosten die regelmatig terugkomen, is het fijn als je een automatische overboeking maakt.

Wie helpt je met je zakgeld?
Als je het lastig vindt om je privé-uitgaven veilig en goed te regelen, dan kunnen wij dat voor je doen. Je begeleider zorgt ervoor dat alle uitgaven netjes opgeschreven worden. Stichting Beheer Bewonersgelden Zorginstellingen (SBB) kan voor het beheer van het geld zorgen. Zij zijn daarin gespecialiseerd. De bewindvoerder betaalt de kosten voor dat beheer.

Eigen bijdrage Wlz
Als je zorg en ondersteuning krijgt vanuit de Wlz, betaal je ook een eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) bepaalt hoe hoog die bijdrage is. Ze berekenen die onder meer aan de hand van je inkomen, vermogen en leeftijd. Met de rekenhulp van CAK kun je zelf uitrekenen hoe hoog je eigen bijdrage is. Ben je jonger dan 18 jaar, dan betaal je geen eigen bijdrage.

Onafhankelijke cliëntondersteuning
Iedere cliënt met een Wlz-indicatie heeft recht op hulp van een cliëntondersteuner. De cliëntondersteuner denkt met je mee over hoe je de zorg die het beste bij jouw situatie past goed kunt organiseren. Meer informatie vind je op de site van het zorgkantoor.

Handige adressen

Heb je vragen of twijfel je of je iets wel of niet zelf moet betalen, neem dan contact op met Cliëntservice.

Verdere informatie:

  • Op de site van het Nederlands zorginstituut vind je de diensten die vanuit de Wlz betaald worden
  • Voor vragen over de eigen bijdrage kun je contact opnemen met het CAK
  • Over het beheren van geld vind je informatie bij SBB
  • Heb je vragen over je indicatie, neem dan contact op met het CIZ
  • Voor vragen over onafhankelijke cliëntondersteuning, zie de site van het zorgkantoor
  • Voor bijzondere uitgaven die buiten de reguliere zorg vallen, kun je soms een beroep doen op Stichting Samenleven