Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Shirley Afvallen Met E Health 52700X1150

Ode aan jou

Het coronavirus heeft een enorme impact op het leven van onze cliënten en hun naasten. Maar ook op de medewerkers die dag en nacht voor hen klaarstaan. Daarom brengen wij een ode aan hen; onze collega’s! Lees hun aangrijpende, bijzondere verhalen hieronder.

Ode aan jou

 • ‘Voor een tijdje is het wel goed zo’
  ‘Voor een tijdje is het wel goed zo’

  Luke Franssen ging 4 dagen per week naar de dagbesteding van Dichterbij in wijkcentrum ’t Schöpke in Venray. Lekker werken in de horeca. Totdat het wijkcentrum opeens 3 maanden lang dicht ging door corona. Luke schreef er een verhaaltje over.

 • ‘Er is veel veranderd, maar de gezelligheid is er niet minder om’
  ‘Er is veel veranderd, maar de gezelligheid is er niet minder om’

  Het coronavirus heeft een grote impact gehad op het leven van onze cliënten, hun naasten en onze medewerkers. Stap voor stap pakken we nu de draad weer op. Begeleider Lisa van Lipzig blikt terug en kijkt vooruit.
  Ze is begeleider bij Atelier Jerusalem, creatieve dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking:

 • ‘Blij dat we hebben kunnen doen wat het beste voor hen was’
  ‘Blij dat we hebben kunnen doen wat het beste voor hen was’

  Het coronavirus heeft een grote impact gehad op het leven van onze cliënten, hun naasten en onze medewerkers. Stap voor stap pakken we nu de draad weer op. Geneesheer-directeur Wim van Geffen blikt terug en kijkt voorzichtig vooruit.

  Wim van Geffen, geneesheer-directeur en lid van het coronateam (tot voor kort coronacrisisteam):

 • ‘We hebben allemaal genoten van de quality time’
  ‘We hebben allemaal genoten van de quality time’

  De afgelopen maanden verliep het leven anders dan anders, ook voor onze cliënten, hun naasten en onze medewerkers. Het was niet altijd makkelijk, maar te midden van de coronamaatregelen hebben zij ook mooie ervaringen opgedaan. Zo bleek dagbesteding aan huis voor veel cliënten een schot in de roos.

 • ‘Het is wederzijds, ik geniet enorm van Willemiens gezelschap’
  ‘Het is wederzijds, ik geniet enorm van Willemiens gezelschap’

  De afgelopen maanden verliep ook het leven van onze cliënten en hun naasten anders dan anders, hebben onze medewerkers al hun expertise en creativiteit ingezet om er het beste van te maken en bedachten onze vrijwilligers allerlei bijzondere manieren om met de cliënten in contact te blijven. Dorie van Berkel (71), vrijwilligster van bewoner Willemien (62) deelt haar ervaring.

 • ‘Maatregelen zijn wennen; gelukkig is creativiteit onze expertise!’
  ‘Maatregelen zijn wennen; gelukkig is creativiteit onze expertise!’

  Zo veel mogelijk thuis blijven, geen bezoek, niet naar de dagbesteding. De coronacrisis heeft een enorme impact op het leven van de cliënten en medewerkers van zorgorganisatie Dichterbij. Begeleider Marcel Raaijmakers werkt op een dagbestedingsplek. Die was een hele tijd dicht en start nu langzaam weer op. Hij deelt zijn ervaringen van de afgelopen weken.

 • ‘Timo voelt zich met een goed gesprek écht gesteund’
  ‘Timo voelt zich met een goed gesprek écht gesteund’

  Zo veel mogelijk thuis blijven, geen bezoek, niet naar werk of dagbesteding. De coronacrisis heeft een enorme impact op het leven van onze cliënten, hun familie en onze medewerkers. Betrokken vader Peter de Groot deelt zijn ervaringen van de afgelopen weken.

 • 'Ik heb zin om weer onder de mensen te komen'
  'Ik heb zin om weer onder de mensen te komen'

  Aziez (32), bewoner van een Dichterbij-appartement in Schijndel:

 • ‘Een tekening als bedankje en ik kan mijn geluk niet op’
  ‘Een tekening als bedankje en ik kan mijn geluk niet op’

  Roel Verheggen (48) is muzikant. Door het coronavirus had hij tijdelijk geen werk en ging hij als begeleider bij Dichterbij aan de slag. “Vroeger wilde ik óf bejaardenverzorger worden óf fluitist. Het werd de muziek. Ik ben dirigent en regisseur van grote muziekprojecten, maar door de coronacrisis was mijn agenda in een klap zo goed als leeg. Wat nu? Stilzitten is niets voor mij. Dus toen riep mijn zus, die al 25 jaar als begeleider bij Dichterbij werkt: ‘Bel Dichterbij, ik weet zeker dat ze je kunnen gebruiken'."

 • ‘De tandem staat klaar, ik kan niet wachten’
  ‘De tandem staat klaar, ik kan niet wachten’

  Will Passier (71) is fanatiek vrijwilliger bij Dichterbij: “Bijna drie maanden, zo lang duurt deze situatie nu al. Ik mis de bewoners van Dichterbij vreselijk. Normaal gesproken ben ik meerdere keren per week met ze in de weer. Nu kan ik ze niet bezoeken en kunnen we er niet op uit.

 • 'Juist als cliënten ziek zijn, wil je er voor hen zijn'
  'Juist als cliënten ziek zijn, wil je er voor hen zijn'

  Leonie Bruisten (24), student verpleegkunde en woonbegeleider bij Dichterbij: “Op een maandag eind maart werd een van onze elf bewoners ziek. Hij werd getest: corona. Een paar dagen later vermoedden we het virus bij nog drie anderen. Zij gingen op hun kamer in quarantaine, wat voor hen en hun huisgenoten erg lastig was."

 • 'Het gemis is onvoorstelbaar groot'
  'Het gemis is onvoorstelbaar groot'

  Thea Siebers is moeder van Ruud en Paul, bewoners bij Dichterbij. Deze periode is zeer ingrijpend voor haar:
  “Mijn zonen Ruud en Paul zijn allebei geboren met een verstandelijke beperking en epilepsie. Al toen zij vier waren, gingen zij hele dagen naar de kinderopvang van Dichterbij. Bepaald niet zoals ik me het moederschap had voorgesteld, maar ik ben altijd trots geweest op mijn kanjers."

 • ‘We smeden een band die sterker is dan ooit tevoren’
  ‘We smeden een band die sterker is dan ooit tevoren’

  Bernie Kleuskens-Vogelzangs (53), dienstverleningscoördinator deeltijdwoonlocatie Twinkeling en herstellocatie regio Zuid in Horst:
  “Bij Twinkeling wonen normaliter 10 jongeren en jongvolwassenen in deeltijd. We nemen hun ouders een paar dagen per week de zorg uit handen en bereiden de gezinnen voor op het moment dat hun kinderen echt uit huis gaan."

 • ‘Iedereen is er voor elkaar en dat maakt mij trots’
  ‘Iedereen is er voor elkaar en dat maakt mij trots’

  Alet van Dommelen is dvc’er van de Aldetiendstraat in Uden.

  Hier wonen 18 mannen en vrouwen met een licht tot ernstig verstandelijke of meervoudige beperking. Al snel na aankondiging van de maatregel dat de bewoners thuis moesten blijven, bleek een aantal van hen besmet met het coronavirus.

 • Mischa bedenkt zelf een activiteit in deze bijzondere tijd
  Mischa bedenkt zelf een activiteit in deze bijzondere tijd

  Normaal gesproken is het overdag hartstikke rustig op de Burgemeester Woltersstraat in Gennep. Maar nu even niet. Want de bewoners zijn thuis en lekker actief bezig. Mischa is blij dat er een dagprogramma is. “De begeleiders zijn kanjers!”

 • Met zijn allen thuis door het coronavirus
  Met zijn allen thuis door het coronavirus

  Drie uur dinsdagmiddag. Marlo, José, Sophie, Debbie, Deborah en Karin zouden nu eigenlijk op de Twinkeling zijn. Maar door het coronavirus zijn ze met z’n allen thuis. En dat is wennen. Voor henzelf, maar ook voor de begeleiders.

Chat met ons